Näyttelyn teoksia ja taiteilijoita yhdistää kaupunkitilan omaehtoinen käyttö ja julkisen tilan omistajuutta kyseenalaistava asenne.
Ensimmäisessä hallissa esittäytyy graffiti alakulttuuri-ilmiönä, elämäntapana ja taidemuotona. Graffitikulttuurin juuret näkyvät Martha Cooperin ikonisissa valokuvissa New Yorkin maalatuista junista ja graffitimaalareista. Graffitin elävän legendan Bladen näyttelyyn toteuttama seinämaalaus tuo historian eläväksi tähän hetkeen. Helsinkiläisen graffitin värikkäät vaiheet esitellään 1980-luvulta nykypäivään ulottuvassa aikajanassa.
Toisessa hallissa on teoksia, joiden pääosassa on kaupunkitila ja sen hyödyntäminen taiteen tapahtumapaikkana. Yhdysvaltalainen taiteilijaryhmä Guerrilla Girls esittelee juliste- ja videoinstallaatiossaan vuosikymmeniä kestänyttä kampanjointiaan taidekentän ja muun yhteiskunnan epätasa-arvoa vastaan. Myös kävijät saavat mahdollisuuden vallata oman tilansa kaupungissa Otto Karvosen Kaupunkitilan valtaamispakkauksen avulla. Esillä on myös HAMin kokoelmateoksia, joiden tekijöiden varhaisena kuvallisena innoittajana on ollut graffitit.
Näyttelyn ovat kuratoineet Heli Harni, Satu Oksanen ja Sanna Tuulikangas, HAM. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut arkkitehti Tuomas Siitonen.
Graffiti: Kalasatama/Fiskehamnen, 2014 • Arabia, 2016 • Kalasatama/Fiskehamnen, 2015
Aloita tästä Näyttelyn verkkosivu