Utställningens verk och konstnärer förenas av en självständig användning av stadsrummet och en attityd som ifrågasätter ägarskapet av det offentliga rummet.
I den första hallen presenteras graffitin som ett subkulturellt fenomen, en livsstil och en konstform. Graffitikulturens rötter syns i Martha Coopers ikoniska fotografier av målade tåg och graffitiartister i New York. Väggmålningen som graffitins levande legend Blade gjort för utställningen gör historien levande i den här stunden. Den helsingforsiska graffitins färggranna skeden presenteras i en kronologi från 1980-talet till i dag.
I den andra hallen finns verk där huvudrollen innehas av stadsrummet och utnyttjandet av det för konst. Den amerikanska konstnärsgruppen Guerrilla Girls berättar i en affisch- och videoinstallation om sin kampanj som har pågått i flera decennier mot den bristande jämställdheten i konstvärlden och det övriga samhället. Även besökarna ges tillfälle att inta ett eget utrymme i staden med hjälp av Otto Karvonens Förpackning för ockupation av stadsrummet. På utställningen visas också sådana verk ur HAM:s samling, där graffiti har varit konstnärens tidiga visuella inspirationskälla.
Utställningens kuratorer är Heli Harni, Satu Oksanen och Sanna Tuulikangas, HAM. Arkitekt Tuomas Siitonen har gjort utställningsarkitekturen.
Pulutunneli, 1992 © HAM / Donation från EGS
Börja här Utställningens webbsida