Ola Kolehmainens (f. 1964) fotoserie tillkom i och med att han fotograferade moskéer som ritats av arkitekten Mimar Sinan (ca 1490–1588) i Istanbul. Detta inspirerade honom till att fotografera också andra heliga byggnader i Europa. Bilderna på de hundratals år gamla kyrkorna, synagogorna och moskéerna påminner oss om hur sammanflätad dessa religioners historia är.
Under så gott som hela sin konstnärsbana har Kolehmainen använt sig av både gammal och ny arkitektur som stoff för sina verk. I fotografierna av de heliga rummen har perspektivet och arkitekturen delats upp i mindre beståndsdelar för att sedan sammanfogas på nytt. Resultatet är en tolkning, där atmosfären och ljuset spelar huvudrollerna. Samtidigt verkar bilderna visa hur en person som står inne i byggnaderna skulle kunna gestalta rummet. Att fotografera dessa till synes tomma platser var en långsam process. Varje objekt måste fotograferas vid en viss bestämd tidpunkt under en viss bestämd årstid.
Utställningen är ett helhetskonstverk, där väggarna och de rum som de formar spelar en viktig roll. Utställningsarkitekturen och färgplaneringen är gjord av Berlinarkitekterna Matthias Sauerbruch och Louisa Hutton.
Börja här Utställningens webbsida