De okända OS-vinnarna

I de olympiska spelens dunklaste historia gömmer sig de konsttävlingar som arrangerades 1912–48 med syftet att väcka uppmärksamhet för idrottstävlingarna i hela världen. Grenarna var de klassiska konstarterna; arkitektur, skulptur, måleri, litteratur och musik. De tävlande verken skulle vara inspirerade av tävlingsidrott och fick regel inte vara publicerade tidigare.

Finland var framgångsrikt i OS i konst redan i Berlin 1936, där Urho Karhumäki tog guld i litteratur. Kulturkresarnas OS-entusiasm vaknade på allvar först i tävlingarna i London 1948, där Finland representerades av tio deltagare i konstserierna. Succén var överväldigande: två guld, ett silver, ett brons och två hedersomnämnanden. Aale Tynni vann lyrikserien med sin dikt Hellaan laakeri och Kalervo Tuukkanen tog silver i serien för orkestermusik. I arkitektur gick segern till Yrjö Lindegren och hans plan för idrottscentret i Varkaus och den verkliga multitalangen Ilmari Niemeläinen, som deltog i tävlingarna även som simhoppare, tog brons med sin plan för idrottscentret i Kemi.

Lindegren ritade Helsingfors Olympiastadion, som blev huvudskådeplats för nästa olympiska spel, medan Niemeläinen i sin tur ritade utebadet i Ahvenisto i Tavastehus, som användes i femkampen i samma tävlingar.

Bild: Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi, 1925 © Foto: HAM / Maija Toivanen