EGS/TRAMA

Verket From Sunset Park to Hietalahti Bay – Graffiti is Art and Here to Stay är en hyllning till hur graffitikulturen spridit sig från New York till hela världen, också till Helsingfors. Egs målade verket i Industry City, ett före detta hamn- och fabriksområde i Brooklyn. I samma salar arbetade också många finska immigranter på sin tid. Platsen ligger i stadsdelen Sunset Park, där de finska immigranternas eget bostadsområde Finntown fanns under första halvan av 1900-talet.

Verket är en version av en målning som Egs och Trama gjorde tillsammans i hamnområdet i Sandviken i Helsingfors 2015. Också det här hamnområdet med sina arbetare är på väg att försvinna och omvandlas till ett kreativt område för urbana människor, precis som det gick för Industry City i Brooklyn.

Målningarna skickades från New York till Helsingfors för att slutföras av Trama. Verket som gjorts i samarbete av två graffitimålare är en referens till tiden före internet då information om graffiti förmedlades per brev eller via fanzines. Egs brevväxlade med flera amerikanska graffitimålare och bytte fotografier och skisser med dem. Graffiti är en av de få konstformerna där konstnärerna skapar verk tillsammans.

Titeln From Sunset Park to Hietalahti Bay – Graffiti is Art and Here to Stay syftar på Seens verk From Coney Island to Pelham Bay – Graffiti is Art and Here to Stay som han målade på en metrovagn i New York och som finns dokumenterat i boken Subway Art.