Emmi Fock – skildrare av den moderna människan

Under 1920-talet gick kvinnorna efterhand ut i arbetslivet och blev synligare aktörer i samhället. Den tyskfödda fotografen Emmi Fock (1898-1983) skapade ett nytt, modernt kvinnoideal med sina bilder.

Fock var specialiserad på porträtt- och modefotografering samt naken- och dansfotografering. År 1922 grundade hon Atelier Irmelin i Åbo. Den blev känd för sina porträtt av societetsdamer i Åbo, med samma dramatiska stämning och mjuka belysning som fanns i fotografierna av internationella filmstjärnor. I porträtten lekte Fock med aktuella, moderna teman såsom androgynitet och orientalisk exotism.

Focks kunder bestod av föregångare som hade anammat den nya tidens internationella mode- och idéströmningar. Hon var också modehusens och klädfabrikernas hovfotograf i Åbo och försåg handarbetstidningar med modebilder.

Emmi Focks nakenstudier var progressiva som konstbilder och med dem deltog hon i utställningar utomlands på 1920-30-talen. På den tiden såg man i konstfotografiernas nakna kroppar knappt någon individuell sexualitet utan fotografens uppgift var att åstadkomma en naturlig bild som framhävde människokroppens sundhet. Som kvinnlig fotograf kunde Fock pröva nakenfotograferandets gränser – hon återgav kvinnorna som förvånansvärt sexuella.

Bild: Emmi Fock: Porträtt, 1927 © Finlands fotografiska museum