Nurmesniemi och Rimala – skaparna av Marimekkos former

Modet som byggde på ett säsongtänkande gick ännu inte på 1950–60-talet att problemfritt förena med idealen för god design. Det av Armi Ratia (1912–79) grundade Marimekko (1951) försökte luckra upp skillnaderna genom att aktivt delta i formgivningsevenemang. Utöver kläder och tyger började företaget också tillverka heminredningsartiklar i slutet av 50-talet.

Textilkonstnären Vuokko Nurmesniemis (f. 1930) insats var avgörande i utformingen av Marimekkos profil. Nurmesniemi övergav 1950-talets typiska åtsmitande klädmodeller och minimerade användningen av intagningar och sömmar. Många mönster och modeller som fortfarande är i bruk skapades av Nurmesniemi, till exempel skjortan Jokapoika och ”glada rocken” Iloinen takki. Hon var designer på Marimekko 1954–60 och grundade sitt eget företag Vuokko Oy 1964.

Annika Rimala (1936–2014) efterträdde Nurmesniemi på Marimekko 1960. Rimala var grafiker till utbildningen men som textil- och klädformgivare anammade hon fort samma principer som Nurmesniemi hade haft. För Rimala var det viktigast att kläderna var bekväma och lätta att röra sig i, modet var sekundärt. Bland annat tröjan Tasaraita ritades av Rimala. Hon ritade själv de flesta mönstrade tyger för sina kläder men i början av 1960-talet använde hon också mönster som hade skapats av Nurmesniemi.

Bild: Glada rocken, Vuokko Nurmesniemi, 1960 (Marimekko). © Designmuseet / Foto: Rauno Traskelin