Ghost Bastards: Atomic War, Herttoniemi, 1986 © Kuva: Heikki Jääskeläinen

Om att måla graffiti

Graffiti kan grovt indelas i tre grupper: tags, throw-ups och pieces. Tags är snabbt gjorda signaturer med tusch eller sprejfärg. Throw-ups betyder i sin tur snabbt målade graffitin med konturer och en fyllningsfärg. Pieces är de egentliga graffitiverken. Alla typerna av graffiti kan målas i olika stilar som artisterna varierar enligt skicklighetsnivå. Ambitionen är att till slut skapa en helt egen stil.

Graffitins grundelement är en signatur eller ett ord, som är utgångspunkten för en piece som växer fram lager för lager. Ofta gör målaren en färdig skiss på papper, för alltid finns det inte mycket tid för själva målandet. Den klassiska graffitin består av bokstävernas konturer, deras färgsättning, bakgrunden och olika effekter.

Också redskapen spelar en roll. Sprejburkarna har olika utbytbara munstycken (caps) som avgör hur resultatet blir. Att spreja färgen kräver skicklighet; man måste veta hur nära väggen man ska hålla munstycket, i vilken vinkel man ska spreja och hur fort man ska röra handen för att få det att se ut som man vill. Det går också att blanda sprejfärger, när man kan knepen.

Ghost Bastards: Atomic War, Herttoniemi, 1986 © Foto: Heikki Jääskeläinen