EGS/TRAMA

From Sunset Park to Hietalahti Bay – Graffiti is Art and Here to Stay -teos on kunnianosoitus graffitikulttuurin leviämiselle New Yorkista ympäri maailmaa, myös Helsinkiin. Egs on maalannut teoksen Brooklynin Industry Cityn entisellä satama- ja tehdasalueella. Samoissa saleissa työskentelivät aikanaan myös monet suomalaissiirtolaiset. Paikka sijaitsee Sunset Parkin kaupunginosassa, jossa sijaitsi 1900-luvun alkupuoliskolla oma Finntown, suomalaissiirtolaisten asuinalue.

Maalaus on versiointi Egsin ja Traman yhdessä vuonna 2015 Helsingin Hietalahden satama-alueelle toteuttamasta maalauksesta. Tämäkin satama-alue tehdastyöläisineen on katoamassa ja muuttamassa muotoaan urbaanin väen luovaksi alueeksi, kuten Brooklynin Industry Cityllekin kävi.

Maalaukset lähetettiin New Yorkista Helsinkiin Traman viimeisteltäviksi. Kahden graffitimaalarin yhteistyönä toteutettu teos on viittaus aikaan ennen internetiä, jolloin tieto graffiteista siirtyi eteenpäin kirjeitse ja fanzineilla. Egs oli kirjeenvaihdossa useiden yhdysvaltalaisten graffitimaalajien kanssa ja vaihtoi näiden kanssa valokuvia ja luonnoksia. Graffiti on yksi harvoista taidemuodoista, joissa taiteilijat toteuttavat yhteisiä teoksia.

From Sunset Park to Hietalahti Bay – Graffiti is Art and Here to Stay -nimi on viittaus Seenin New Yorkin metrovaunuun maalaamaan From Coney Island to Pelham Bay – Graffiti is Art and Here to Stay -teokseen, joka on dokumentoitu Subway Art -kirjaan.