Emmi Fock – modernin ihmisen kuvaaja

Naiset astuivat 1920-luvun kuluessa vähitellen työelämään ja tulivat näkyvämmiksi toimijoiksi yhteiskunnassa. Saksalaissyntyinen valokuvaaja Emmi Fock (1898-1983) rakensi kuvillaan uuden, modernin naisen ihannetta.

Fock oli erikoistunut muoto- ja muotikuvaukseen sekä alaston- ja tanssikuvaukseen. Hän perusti vuonna 1922 Turkuun Atelier Irmelinin. Se tuli tunnetuksi turkulaisten seurapiirinaisten muotokuvista, joissa oli samaa dramaattista tunnelmaa ja pehmeitä valoja kuin kansainvälisten elokuvatähtien kuvissa. Muotokuvissa Fock leikitteli ajankohtaisilla, muodikkailla teemoilla kuten androgyyniys ja orientaalinen eksotiikka.

Fockin asiakkaita olivat uuden ajan kansainväliset muoti- ja aatevirtaukset omaksuneet edelläkävijät. Fock oli myös turkulaisten muotitalojen ja vaatevalmistamojen luottokuvaaja, ja tuotti muotikuvia käsityölehtiin.

Emmi Fockin alastontutkielmat olivat taidekuvina edistyksellisiä ja hän osallistui niillä näyttelyihin 1920-30-luvuilla ulkomailla. Taidekuvien alastomissa ei tuohon aikaan juuri nähty yksilöllistä seksuaalisuutta vaan valokuvaajan tehtävä oli rakentaa luonnollinen, ihmisruumiin terveyttä korostava kuva.  Naispuolisena kuvaajana Fock pystyi kokeilemaan alastonkuvauksen rajoja – hän kuvasi naisia hämmästyttävän seksuaalisina.

Kuvassa Emmi Fockin valokuvaama muotokuva vuodelta 1927. © Suomen valokuvataiteen museo