Ghost Bastards: Atomic War, Herttoniemi, 1986 © Kuva: Heikki Jääskeläinen

Graffitien tekemisestä

Graffitit voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan: tagit, throw-upit ja piissit. Tagit ovat tussilla tai spraymaalilla nopeasti tehtyjä nimimerkkejä. Throw-upit ovat puolestaan nopeasti maalattuja graffiteja, joissa on ääriviivat ja väritys. Piissit ovat varsinaisia graffititeoksia. Kaikkia näitä tehdään useilla erilaisilla tyyleillä, joita tekijät muuntelevat taitotasonsa mukaan. Tavoitteena on luoda lopulta oma tyyli.

Graffitin peruselementti on nimimerkki tai sana, josta piissi rakentuu kerroksittain. Tekijä suunnittelee usein teoksen paperille, sillä itse toteutukseen ei aina ole paljon aikaa. Klassinen graffiti muodostuu kirjainten ääriviivoista ja niiden värityksestä, taustasta ja erilaisista korostuksista.

Myös välineillä on väliä. Spraymaalitölkkeihin vaihdettavat erilaiset suuttimet määrittelevät sen millaista maalausjälki on. Maalin suihkuttaminen on taitolaji, jossa täytyy tietää miten lähellä seinää kannattaa pitää suutinta, missä kulmassa suihkuttaa ja millä nopeudella liikuttaa kättä, jotta saa haluamansa jäljen. Spraymaaleja voi myös sekoitella keskenään, kun tietää niksit.

Ghost Bastards: Atomic War, Herttoniemi, 1986 © Kuva: Heikki Jääskeläinen