Nurmesniemi ja Rimala – Marimekon muotojen luojat

Sesonkiajatteluun nojaava muoti ei solahtanut hyvän muotoilun ihanteisiin ongelmitta vielä 1950-60-luvuilla. Armi Ratian (1912-79) perustama Marimekko (1951) hälvensi eroja osallistumalla aktiivisesti muotoilun alan tapahtumiin. Vaatteiden ja kankaiden lisäksi yhtiö alkoi valmistaa kodin sisustusesineitä 50-luvun lopulla.

Tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemen (s. 1930) panos oli ratkaiseva Marimekon ilmeen muotoutumisessa. Nurmesniemi hylkäsi 1950-luvulle tyypilliset vartaloa kuristavat vaatemallit, ja minimoi muotolaskosten ja saumojen käytön. Monet vielä nykyäänkin käytössä olevat kuosit ja mallit ovat Nurmesniemen käsialaa, esimerkiksi Jokapoika-paita ja Iloinen takki. Hän suunnitteli Marimekolle vuosina 1954-60. Oman yrityksen, Vuokko Oy:n, hän perusti vuonna 1964.

Annika Rimala (1936-14) tuli Nurmesniemen seuraajaksi Marimekkoon vuonna 1960. Rimala oli koulutukseltaan graafikko, mutta tekstiili- ja vaatesuunnittelijana hän omaksui nopeasti samoja periaatteita kuin Nurmesniemellä oli ollut. Rimalalle vaatteissa oli tärkeintä mukavuus ja liikkumisen vapaus, muodikkuus oli toisarvoista. Muun muassa Tasaraita-paita on Rimalan käsialaa. Rimala suunnitteli pääosan käyttämistään kangaskuvioista itse, mutta 1960-luvun alkupuolella hän käytti myös Nurmesniemen suunnittelemia kuvioita vaatteissaan.

Kuvassa Vuokko Nurmesniemen Iloinen takki, 1960 (Marimekko). © Designmuseo / Kuva: Rauno Traskelin