Rakennusalan standardisointi

Rakennusalalla standardisoinnissa on kyse tuotteiden sekä mitta- ja rakennejärjestelmien yhdenmukaistamisesta. Yksinkertaisin esimerkki tällaisesta on niin sanottu kakkosnelonen eli lankku, joka on kooltaan 2 x 4 tuumaa. Suomessa standardisointityö alkoi organisoitua kun Suomen standardisoimislautakunta perustettiin vuonna 1924.

Vuonna 1942 Suomen Arkkitehtiliitto perusti Standardisoimislaitoksen. Alkuvaiheessa mukana olivat arkkitehdit Alvar Aalto, Aulis Blomstedt, Viljo Revell ja Aarne Ervi, josta tuli standardisoimistyön johtaja. Uudet standardit julkaistiin Rakennustieto-kortiston muodossa. Ensimmäisten standardi-korttien joukossa olivat mm. rintamamiestaloista tutut ikkuna- ja ovi-ratkaisut.

Mallia standardointiin haettiin Ruotsista ja Saksasta. Vuonna 1943 Saksaan lähti seurue tutustumaan standardointityöhön natsi-Saksan pääarkkitehti Albert Speerin kutsumana. Seurueeseen kuuluivat Aallon, Ervin ja Revellin lisäksi arkkitehdit Jussi Paatela ja Esko Suhonen. Seurue vieraili 19 päivää kestäneen matkan aikana muun muassa Hitlerin työhuoneessa Valtakunnankansliassa, keinotekoisen vuoren sisään sijoitetussa salaisessa sukellusvenetehtaassa ja Nürnbergin puoluepäiväalueella. Seurue palasi kotiin vaikuttuneina Saksan teknisen kehityksen tasosta.

Kuvassa suomalaisarkkitehdit Kolmannen valtakunnan vieraina © Kuva: Charlotte Rohrbach, Arkkitehtuurimuseo