Roihuvuoren kansakoulu 1967

Aarno Ruusuvuoren (1925–92) suunnittelema Roihuvuoren kansakoulu, nykyinen ala-aste, valmistui Ruusuvuoren uran tuotteliaimmalla kaudella osana hänen keskeisintä tuotantoaan.  Suunnittelun lähtökohtana oli luoda haastavalle tontille kompakti koulurakennus, joka mukautuu monenlaiseen käyttöön.

Koulun kokoava teema on voimistelusalin ja ruokasalin muodostama keskushalli, jonka ympärille luokat ja koulun muut tilat ryhmittyvät. Betonisen pilari-palkkirakenteen ansiosta rakennus oli mahdollista toteuttaa ilman massiivisia kantavia väliseiniä tai julkisivuja. Näin myös luokat voitiin avata ympäröivään maisemaan suurten ikkunoiden ja lasitiiliseinien välityksellä.

Koulun sisätilojen värisuunnittelun Ruusuvuori toteutti yhteistyössä kuvataiteilija Anitra Lucanderin (1918-2000) kanssa. Helsingin kaupunki tilasi Lucanderilta myös teoksen koulun aulaan. Leveydeltään yli yhdeksänmetrinen tekstiiliaplikaatio koostuu noin 70 erilaisesta ja eri- ikäisestä kankaasta. Materiaalit on kiinnitetty pohjaan liimaamalla ja ompelemalla. Ommelpistot on jätetty näkyviin ja tilkkujen reunat huolittelematta tarkoituksella.

Roihuvuoren kansakoulu on aikakautensa koulusuunnittelun ehdoton merkkiteos. Ruusuvuoren selkeän järjestelmällinen, pelkistetty ja yksityiskohtainen suunnitelma kiteyttää ajan arkkitehtuurin tyypilliset piirteet. Näitä ovat muun muassa betonin käytön yleistyminen sekä muunneltavuus rakentamisen keskeisenä tavoitteena.

Kuvassa Applikaatiot-teos Roihuvuoren koulun ruokasalista. Anitra Lucander, 1967. © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli